x 
DomovTaiji razkriva

Taiji vam razkriva

Čari podvodnega ribolova

omerV zadnjih letih pri nas in po svetu, podvodni ribolov dosega vedno večjo popularnost.

Vendar se večina ljudi ne zaveda, da je pravi podvodni ribolov psihično ter fizično izčrpljujoč in ne vedno nagrajen šport.
Še vedno nas obsojajo za drastično zmanjševanje rib ter o nas govorijo kot o ubijalcih. Dokazano pa je, da smo podvodni ribolovci "krivi" za samo cca. 0.3% celoletnega ulova v Jadranu, kar ni omembe vredno.

Ja, ni enostavno ujeti primeren zalogaj. Ribice so se z leti zelo navadile na ribiče in zato moramo biti kar spretni in primerno opremljeni, da se jim lahko dovolj približamo ali obratno. Na našo srečo (in ribjo smolo) pa tehnika stalno napreduje in nam ponuja vedno boljšo opremo. Kljub vsemu pa se moramo zavedati, da smo v ribjem okolju in ne obratno.  Četudi se včasih vrnemo z ribolova praznih rok, ne smemo pozabiti, da smo preživeli krasen dan v čudovitem okolju!

Najpogostejše tehnike lova:

Dandanes se v Jadranskem morju večinoma uporabljajo tri metode ribolova. Prva, najlažja in obenem najmlajša je lov ob obali oz. prikrajanje. Ta tehnika je najenostavnejša, vendar lahko, če izpeljana pravilno, pripelje do krasnega ulova. Zelo pomemben je čas lova, velja pa, da je najbolje zgodaj zjutraj in popoldne do večera, ko se ribe prehranjujejo. Veliko vlogo igra maskirna oprema!pag

Druga, zahtevnejša tehnika je ribolov pod skalami oz. lov po luknjah. Pri tej tehniki igrata izjemno pomembno vlogo, tako poznavanje terena, kot dobra telesna pripravljenost. Včasih so se ribe pod kamni počutile varne in je bilo možno na relativno majhnih globinah najti cele jate šargov, fratrov in celo orad pod kamni. Ribe so z leti postale pametnejše in se, če v nevarnosti, ne zatečejo pod kamen temveč v globoko modrino. Če lahko lovite na 20/25m boste tudi v luknjah našli krasen ulov!

Tretja najzahtevnejša pa je lov na čakanje. Pri tej tehniki je izredno pomembna telesna in psihična pripravljenost, prepoznavanje terena ter poznavanje ribjih vrst. Na površini se moramo umiriti, ter se s počasnimi gibi in pravilnim prelomom potopiti. Priporočeno je poiskati primeren kotiček (n.pr. pod kakšno kamnom ali v grebenu ali travi) iz katerega imate dober pregled terena. Treba je čakati nepremično dokler ribe zaradi radovednosti ali obrambe teritorija ne začnejo prihajati bliže. Ležanje potrebno za lov lahko traja tudi par minut (odvisno od globine) in zato pravim, da je fizična ter psihična pripravljenost primarnega pomena. Ta tehnika je tudi najbolj nevarna in jo moramo uporabljati skrajno previdno. Nobena riba ni vredna našega življenja!

Podvodni ribolov je krasen individualen šport ob katerem se človek dobesedno zlije z naravo.
Če imate kaj športnega duha in se ne bojite velike modrine, ter vam poleg tega ribe še teknejo, poskusite srečo.
Pa dober tek!
:)

Taiji

 

NA VRH